Podprogram 2018 - efekty
PODPROGRAM 2018 – efekty
- Stowarzyszenie Wspierania Inicjatyw Społecznych Szansa działające na terenie województwa Łódzkiego przy współpracy Bankiem Żywności w Łodzi im. Marka Edelmana realizowała/ło Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa Podprogram 2018 współfinasowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym, którego celem było zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie październik 2018 – czerwiec 2019.
- Osoby potrzebujące otrzymały bezpłatnie artykuły spożywcze:
- warzywne i owocowe (groszek z marchewką, fasola biała, koncentrat pomidorowy, buraczki wiórki, powidła śliwkowe);
- skrobiowe (makaron jajeczny, makaron kukurydziany bezglutenowy, ryż biały, kasza gryczana, herbatniki maślane),
- mleczne (mleko UHT, ser podpuszczkowy dojrzewający),
- mięsne (szynka drobiowa, szynka wieprzowa mielona, pasztet wieprzowy, kabanosy wieprzowe, filet z makreli w oleju),
- cukier (cukier biały, miód wielokwiatowy),
- tłuszcze (olej rzepakowy),
- dania gotowe (gołąbki w sosie pomidorowym).
2. Pomoc żywnościowa trafiła do 581 osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej.
3. Wydaliśmy osobom potrzebującym:
28,06678 ton żywności;
5006 paczek żywnościowych;
0 posiłków;
4. W ramach Podprogramu 2018 przeprowadzono 9 warsztatów edukacyjnych
w ramach działań towarzyszących:
• Ekonomiczne o niemarnowaniu żywności – 2 spotkania dla 42 uczestników
• Żywieniowe dietetyczne - 3 spotkania dla 61 uczestników
• Kulinarne - 3 spotkania dla 61 uczestników
• Niemarnowanie żywności – 1 spotkanie dla 19 uczestników